12 October 2009

Sabar


Saudara Azlan memberikan Tazkirah selepas Qiam dan Solat Subuh berjemaah bertajuk Doa pada program Malam Bina Iman dan Taqwa (MABIT)


Sabar tak semestinya sewaktu menahan marah.
Waktu susah juga perlu bersabar.
Diwaktu susah mintalah pertolongan.
Dengan jalan apa?
Tentulah hanya dengan Sabar dan Solat.
bukan Solat dan Sabar.

mengerti?

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk;

(Al-Baqaraah 2:45)

bagus '-'


6 comments:

ARe-TEh said...

"Tentulah hanya dengan Sabar dan Solat.
bukan Solat dan Sabar."

ada beza ke ni?
sama je...kalo praktis solat n sabar lg berkesan...

amirulhazwan said...

rasanya ada beza dari segi keutamaanya. i mean ayat tu nak tunjukkan betapa tingginya Sabar itu.

Dalam ayat Quran tu dah adakan. Takkan Allah s.w.t nak taruk random samada Sabar dahulu atau Solat dahulu betul x '-'

ARe-TEh said...

ye2..ath faham ayat kat atas tu ^_^
tapi perkataan "bukan" tu mengelirukan ath.

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang;<> dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk;

dan bermaksud dua2 kne wat...so kalo sabar dan solat,,,dua2 diperintah wat...x kisah la ayat tu terbalik atau x..janji ad dan

wallahualam
correct me if i'm wrong ^_^

-m3- said...

err, baru nak tanye soklan cam atih...
tp rasenye bleh nampak kot, 2 bende ni seiring...sebab tu ade dan
tapi didahulukan sabar sebab org yang sabar boleh solat dengan khusyuk sebab dah redha dengan ujian yang melanda...

tapi, yang solat pasti sabar eh? pasti ke...
wALLAHualam...

sYeNgEt ke senget?? said...

senang je... tak sabar solat tak khusyuk so useless.. sekaian.. '-'

amirulhazwan said...

agak mengelirukan perkataan BUKAn tu.
x pe yang penting dua2 kena ada.