02 May 2009

imam jumaat


kami sembahyang jumaat di dua tempat samada di masjid dekat henry ini atau pun di uni. dekat uni guna bahasa inggeris, dekat dengan henry ini pula guna bahasa arab, albania dan inggeris.

aku lebih prefer untuk sembahyang di uni. dimana kami akan membentangkan tikar, memasang speaker dan apa apa yang patut di court basket indoor di unimelb sport centre ini.

sejak kali pertama sembahyang jumaat di uni, aku amat kagum dengan imam imamnya. mereka muda, ilmu agama yang tinggi dan mendalam dan juga petah berbicara tanpa teks. isi dan pengisiannya juga amat cukup dan padat.

khutbah kali ini bertajuk sabar dan melihat saudara imam petah berkhutbah diselangi beberapa ayat suci al quran sekali sekala boleh membuat hati jadi sebak. Tak dapat aku katakan dengan jelas betapa terkesannya contoh dan penerangan yang diberikannya kepada ahli jumaat. hebat, memang hebat.

tenang seketika....


hah, terbayang pula apa jadi kalau aku yang beri khutbah. ahaha .

kelam kabut seketika..

p/s: Do you think that Allah will left you after you said " yes I believe"?

no, you will be tested.

A test that will make you move to another level. to purify you.

It is a gift for you as a mirror for you to see how you will act. your tounge, your legs, eyes, arms.

its a test, to test your faith..
--
Posted via Hp cikai, 2009-05-02 03:57:41 +1000

6 comments:

paan said...

fuh,nasib bek bahasa inggeris.kalo dia bagi bahasa melayu..lagi terkesan siot..

amirulhazwan said...

agak aa. kat malaysia ak dah tido dah rasanya. Memang ada isu ttg cara pnympaian khutbh oleh imam dan juga adab adab ahli jumaat ketika khutbah.

ko gi youtube seach "baba ali" , dia ada bncgkn. sori iphone x de cut n paste. acer ak tga mereng.

tapi standed la, org Islam. dah tau masalah tapi bukan nk wat apa pun.

paan said...

bape ek ko bli iphone tue ??

NuR kHaiRunNiSa said...

posted via hp CIKAI la sgt tu...kalo cikai n x suke bg la kt aku..haha

sYeNgEt ke senget?? said...

ami.. ami... bg lah khutbah.. nk tgk gak.. terkesan ke tak.. hehhehehe

amirulhazwan said...

paan: ak amek line sini br dpt hp.

khai: aha ha. betul cikai. tp mana tau kalu ada 1 lg nnti ak bg ko. haha

rose: kalu ak dgr fly r melbourne dulu. so, stadi la lek lok. haha