12 September 2009

Greensleeves




Hari Khamis ni tutor nak kami demo kepada satu kelas, salah satu daripada 3 lagu yang akan dimainkan pada hari exam nanti. Jadi, hari ni digunakan sepenuhnya untuk prektis. Dan salah satu lagu yang aku pilih ialah Greensleeves.

Apa tu Greensleeves?
Senang cerita Greensleeves ialah sebuah England Folk Song. Dipercayai ditulis oleh King Henry (St) v111 kepada kekasihnya Queen Consort Anne Boleyn.

Zaman berganti zaman, maka lahirlah banyak versi untuk lagu ni. Asalnya pada zaman itu tentulah dimainkan dengan lute sambil dinyanyikan penyanyi diraja.Tapi, apa yang aku akan mainkan nanti tentulah dengan sejibik akustik gitar. Ini adalah versi yang aku sedang berlatih:



Biasa ja. Tapi hasrat dihati suatu hari nanti dapatlah main yang lagi susah. Macam yang ni:



Best.best.Aku suka. Tapi, kalau main kat kasikal je apa barang. Kene versatile la sikit. Aku punya gitar elektrik pun aku rasa dah berkarat. Lama tak sentuh. Haha. Bukan apa, macam mana nak main, memekak la satu rumah oi. Duh~. Tak pe takpe, suatu hari nanti:



Ei!!Ei!! nak je aku amek gitar letrik tuh! haha. Ramadhan2. Tak bayek. haha. Amnde.
Tapi apa pun, ini adalah boleh dikatakan versi yang asal. Dinyanyikan secara klasik dengan lirik2nya sekali:





Alas, my love, you do me wrong
To cast me off discourteously
and I have loved you so long
Delighting in your company

Greensleeves was all my joy
Greensleeves was my delight
Greensleeves was my heart of gold
And who but my lady Greensleeves

I have been ready at your hand
To grant whatever you would crave
I have both wagered life and land
Your love and good-will for to have

Greensleeves was all my joy
Greensleeves was my delight
Greensleeves was my heart of gold
And who but my lady Greensleeves

Well, I will pray to God on high
that thou my constancy mayst see
And that yet once before I die
Thou wilt vouchsafe to love me

Greensleeves was all my joy
Greensleeves was my delight
Greensleeves was my heart of gold
And who but my lady Greensleeves

HTML scrollbox




K ah, nak sambung prektis. Hari ni nak berbuka kat Malaysia Hall. haha!




9 comments:

::scandalizer:: said...

hoho ami.jiwe jiwe.
hebat ah ni main gitar?hahaha
goodluck:)

amirulhazwan said...

gaya je lebey,

RuGGers |8| said...

wah,kontemperori ko ni(tol ke ak eja??)
sok wedding ak ko wt impromptu naa..ahakz!

sYeNgEt ke senget?? said...

eh..eh lama tak nmpk cik MP asik dgr dr tepon je.. hahah

-nad26z- said...

haha.stylo2.teruskan usaha anda..
tp klo x nk bising sgt pon.main je gitar hero :P

amirulhazwan said...

rodi: aku nak ko men gamelan kat wedding aku.

rose: die malu kot

dd:tq tq.erm,gitar hero lg bising.buka volume full sambil men lagu BYOB.haha.

RuGGers |8| said...

amboi2..wedding??pe tu cha??explain sket kt ak..

amirulhazwan said...

poyo la lu kalai
haha

sYeNgEt ke senget?? said...

ntah..wedding tu ape? biskut raya?