12 April 2009

Aku Akan Kejar

Aku berjalan dan terus berjalan
berjalan menjauhi dengan tiada hati
tak tahu mana jalan harus diikut
aku cuma jalan dan terus berjalan
sambil menundukkan muka

Sedang aku berjalan
berjalan dengan tiada hati

'salam Amirul'

siapa kau?

'Aku professional stalker dari Mesir'

hmm.. owh kau. Kau rupanya.
kau selalu datang waktu aku macam ni.
Seperti 2 tahun lepas
Maka seperti dua tahun juga
Sila berikan nasihat kamu kepada aku

'Amirul, manusia mempunyai dua kerisauan
1:Risau menyesali masa dahulu
2:Risau takutkan masa akan datang
Kau ada kedua duanya.'

'Amirul, tentang 'kata kata' kamu itu
pandangan aku ada dua
1:Kalau kau dah banyak banyak pilihan
   dan kau masih memilih dia
   means shes the best dan korang ada jodoh

2:Bila kau MINTA banyak banyak pilihan
   as perempuan yang sayangkan kau
   dia akan rasa terancam dan insecure'

'Amirul
selagi kau unsure dengan perasaan sendiri
jangan bagi harapan
jika tidak makin parah
jika kau rasa 
dia adalah Aisya kau maka berusahalah
jika masih unsure
bawa bertenang dahulu'

'Amirul
kau rasa hidup ini untuk apa
masih ada macam macam perjuangan lagi
ini cuma salah satu daripadanya'

'Amirul
Dia tak ada bagi hint?
Atau kau terlalu buta nak nilaikannya?'

URGHH!!??
aku tersentak
beberapa tapak kebelakang

'Amirul,
fikir kembali
apa kau rasa sebenarnya
be clear of your own feelings
minta maaf
beri explanation'

'Amirul,
teruskan mencari Aisya kau,
even Aisya itu ada dalam dirinya,
tapi mungkin
engkau yang tidak nampak lagi'

Haa??!

'Chill pal,
jangan kalut,
Allah ada,
Dia tahu segala isi hati
Kadang kadang kita sendiri tidak tahu apa ada dalam hati kita
percaya Allah
Doa kepada Allah
semoga Dia anugerahkan apa apa yang terbaik untuk Iman kau'

'Amirul,
Allah ada
he'll guide you
Allah dekat sangat dengan kita
Dia tahu keadaan kita
keperluan kita
Kita cuma perlu letakkan kepercayaan padaNya.

'Amirul,
jangan takut,
move on,
kita sentiasa lakukan kesilapan,
we just half learning
Mana tahu ada hikmah
yang kau tidak mampu fikirkan
dari apa yang terjadi pada kamu berdua'

'Amirul,
be positif
Allah ada
Allah tahu
jangan putus harapan
Doa, solat hajat, Istikharah, bagi tenang hati'

'Eh, mana hati kau?'

Aaa? aku tinggalkan kat belakang.
Ahaha!!

Aduh! Apa kau buat?
Ya ya. Aku tahu apa perlu aku buat.
Terima Kasih!

Dengan tiada hati aku berlari
mencari hati aku kembali
Hoh! ini dia.

Kotornya, sangat sangat kotor.
Mana dia? Aku tak nampak.
Aku tak tahu
samada makin jauh atau bersembunyi

yang pasti
aku akan cuci hati ini
cuci dan cuci dan cuci!
agar suatu hari nanti
aku dapat lihat dengan jelas
apa ada padanya

Lalu terus
aku akan kejar
kejar sekuat hati
hingga ke suatu masa















kita berjalan seiring..
Insya Allah.





10 comments:

zeckie said...

owhh
br phm nape abg
selalu berfalsampah
=p

ARe-TEh said...

betulke kite 'buta' menilai seseorang tu disebabkan hati kite yg 'kotor'?

amirulhazwan said...

zek: x abes2 haha

atih: mungkin?

sYeNgEt ke senget?? said...

erm....

amirulhazwan said...

rose: knp?

[amiza a.malik] said...

d love guru owez noe when u r in need :)

amirulhazwan said...

hehe

sYeNgEt ke senget?? said...

ko ni sgt hebat berpuitis... *thumbs up! hahah

NuR kHaiRunNiSa said...

ami..betul kate kwn dr mesir ko tu..

amirulhazwan said...

khai..