09 July 2009

Target baru: Al Azhar



Semalam aku berjumpa face to face dengan seorang Ustaz bernama Ustaz Halim. Tak da gamba la pula.

Beliau berkelulusan degree in Civil Engineering di Uni Queensland.
Menyambung pelajaran di Uni AlAzhar dalam bidang syariah.
Berumur 44 tahun. Berkahwin pada umur 19 tahun. Mempunyai 13 orang anak.
Bekerja sendiri, menguruskan orang yang pergi Umrah.

Apa yang saya kagum dengan Ustaz ialah
dia pi AlAzhar. Target beliau sejak tingkatan 4. Jadi beliau mempunyai ilmu yang cukup untuk berdakwah.

Dia kahwen awal. Dah3, tolong buang mentaliti gatal kat sini. Ini menunjukkan Ustz matang pada usia yang muda. Sah2 ustz dah boleh elak dr melakukan maksiat yg ada kaitan dengan perempuan.

Anak2 ustaz amat berjaya. keluarganya Betul2 mengamalkan prinsip keluarga Islam. Jadi, tiada masalah sosial dalam keluarga. Ini memang kejayaan yang mantap dalam institusi keluarga. Ramai anak2nya yang ke Mesir.

Beliau bekerja sendiri, kata ustz memudahkan ustz untuk berdakwah. Dia dah ke oz, uk, india, mesir dan macam2 lagi untuk berjumpa bebudak dan memberi ceramah. Dalam masa yang sama dapat melancong.

Nampak hebat kan. Orang Islam memang hebat. Lihat saja sejarah kita, kalu nak cerita sini, amat panjang. Kesimpulannya,

Mereka hebat kerana ada Alquran dan Sunnah dalam diri mereka.

Benda2 ni, aku nampak dalam dr ustz dan senior2 di sini




amalasrol final year engine. kepimpinan dia mantap.



hiqbal honest engine. nmpak sweet bile nampak dia dengan isteri dia. ilmu agama juga bnyk. Lawak, dan slalu memberi tazkirah





Shami second year. (kiri) Slalu amek subjek susah. Kritikal tinking yang hebat. Kalau nk tau apa penting isu palestine, tnya dia


-- Post From My hpcikai

4 comments:

[amiza a.malik] said...

ami, it's islam dat makes people great, not the vice versa.

so berpegang teguh to alqurah dan sunnah in order to be great.

hebat dunia, hebat akhirat
jadikan dunia sebagai tempat menuai untuk akhirat.

selamat bekerja keras untuk menjadi muslim yg baik. fers, we haf to noe islam before practicing it.

all d bes ami

amirulhazwan said...

yeah.
aku baru sedar hakikat tu.
aku, mula faham blog ko.
best!

ahaha, lambat tul.

i.Z.z.A.t.Y said...

*tabik.*

amirulhazwan said...

haha, x perlu la tabik2.