25 June 2009

Tukang Ngamen


Jika anda makan di Blok M, anda akan terlihat satu lukisan di dinding yang menggambarkan suasana kehidupan di Indonesia. Aku tertarik dengan satu karakter ini iaitu Tukang Ngamen ataupun Street Performer.

Beberapa hari lepas, aku berjalan jalan menyusuri Yarra River. Tiba tiba aku mendengar sebuah melodi. Melodi yang aku kenal. Melodi itu datang dari rekoder orang tua itu. Aku menghampiri beliau, menghulurkan duit dan berkata:

"It is Scarborough Fair right? Nice playing."

"Yes, thank you young man"






Aku meneruskan perjalanan lagi di sepanjang Yarra River ini.





Cantik kan? Setiap jam setiap malam anda dapat melihat julangan api di sepanjang Yarra River ini.

Oh, aku harus pulang sudey. Aku meneruskan langkah ke Flinders Station dan aku mendengar muzik lagi. Menarik! Ada persembahan lagi.









Aku teruja. . dan secara otomatiknya aku membaling siling 2 dollar. 2 kali 3 sama dengan 6 hinggit. Kih3.

Di dalam tram sewaktu perjalanan pulang, aku melihat dua orang gadis yang membawa gitar. Apakah mereka baru pulang dari membuat persembahan di mana mana?

Aku memandang pula ke luar tingkap tram. Ya, ada lagi.




Kih3. Aku berasa sungguh teruja. Aku juga membayangkan suatu hari nanti aku juga ingin bermain di jalanan.

Mungkin di Pasar Seni?
Mungkin di tepi Pantai Teluk Kemang.

Atau mungkin di pasar malam di depan Cemara bersama pak cik buta yang bermain keyboard itu?

Hmm., menarik menarik. Mesti kamu terkejut kalau aku di situ. Kamu rasa aku akan buat semua itu?

Anyway,
Music is s Soul.


-- Post From uphere.

7 comments:

Syafiq Nawi said...

aku teringin ronda2 melbourne malam2..nanti bawak aku jejalan. Sorry ah..tiada awek utk menemaniku. hanya ko je..

amirulhazwan said...

kata datang nak terus balik

p/s: bila nk dtg sini?

sYeNgEt ke senget?? said...

maen gitar dpn mydin pon semmat baba~ hahahhaha

i.Z.z.A.t.Y said...

i wish cud listen to ur music
:)

amirulhazwan said...

Rose: depan mydin smpit lo. . nanti p. gad mydin baju biru tu marah. kih3.

Ijat: yepp, samday i wanna create a song.

Syafiq Nawi said...

aku tak tdo umah ko..but probably aku akan stay the whole nite in the city, staring up the dark starry sky, by the Yarra River...reminiscing and thinking...

amirulhazwan said...

jom, yarra river